Vauvaikä

Vauvaikä

Onnea vauvan vanhemmille ja perheelle. Sinulla on täysi oikeus onnelliseen vauvantuoksuiseen kuplaan, vaikka vauva tarvitseekin erityistä tukea kasvuunsa.

Syntyvän lapsen pitkäaikaissairaus tai vammaisuus voi selvitä jo raskausaikana sikiötutkimuksissa. Raskauden varhaisvaiheessa todettu sikiön sairaus tai vamma tuntuu usein pelottavalta tai ahdistavalta. Monenlaisia kysymyksiä herää vauvan selvitymisestä, tulevaisuudesta ja omasta tai perheen pärjäämisestä. Kun tieto tulee etukäteen, vanhemmille jää aikaa valmistautua tilanteeseen. Vauvan terveydentila ja hoidon tarve selviää tarkemmin vasta syntymän jälkeen.

Lapsen äkillinen sairastuminen tai vammautuminen tulee yllättäen ja muuttaa perheen elämää. Se vaatii paljon sopeutumista koko perheeltä ja lähiympäristöltä. Uudessa tilanteessa perhe tarvitsee aikaa, tietoa ja tukea. Perheenjäsenillä voi olla myös hyvin erilaisia selvitymiskeinoja, kuten tiedon hakeminen, keskusteleminen tai esimerkiksi liikunta, jossa jäsentää ajatuksiaan ja tilannetta uudelleen.

Tässä osiossa kerromme vauvan kehityksen ja kasvun tukemisesta, riittävän hyvästä vanhemmuudesta, perhepiiristä ja vuorovaikutuksesta.