Koko perhe metsään

Avatar photo

Inka Kurki on Malike-toiminnan suunnittelija. Hänen vastuualueensa on Malikkeen viestintä ja toimintavälineiden kokeilutapahtumat.

Parasta on, kun pääsee kunnolla metsään ja saa kulkea minne huvittaa. Näin ajattelevat Eino, Kerttu ja Silja Siukola. Kolmihenkisen perheen pandeamia-ajan pelasti Einolle hankittu monitoimiratas, xRover, jolla pääsee liikkumaan hankalassakin maastossa.

Eino Siukola, 11, rakastaa metsää. Kiviä, kantoja ja töyssyjä. Sitä, kun oksat hipovat kasvoja. Kolmihenkisen perheen retki kodin lähellä olevalle harjulle sujuu tottuneiden luontoliikkujien ottein. Silja toteaa, että heidän metsäretkensä ovat todella metsäretkiä. Ei hiekkateitä pitkin kulkemista, eikä aina edes polkuja vaan suoraan umpimetsään.

”Pienenä Eino kulki rinkassa ja sitten apuvälinerattailla, mutta niillä ei päästy kuin teitä pitkin. Pyörätuoli on raskas kotipihassakin, eikä Eino pysty olemaan siinä, jos on vähänkin pahoinvoiva.”

Harjulla odottaa retken tuttu kohokohta, kaivetaan eväät esiin Kertun repusta.

XRover omalla kustannuksella

Silja päätti hankkia Einolle monitoimiratas xRoverin omalla kustannuksellaan, kun selvisi, ettei Eino saisi sitä lääkinnällisen kuntoutuksen välineenä. Hylkäävä päätös tuli sekä erikoissairaanhoidosta että vammaispalveluista siitä huolimatta, että Einolla oli fysioterapeuttien suositus rattaista.

”Hylkäysten perusteluina oli, ettei Eino tarvitse rattaita päivittäin eikä kilpaharrastukseen. Emme heidän mukaansa olleet myöskään kokeilleet niitä riittävästi, vaikka meillä oli ollut vastaava kulkupeli vuokralla Malikkeelta useamman kerran ja olimme testanneet kokeilutapahtumissa erilaisia maastovälineitä.”

Onneksi xRover saapui juuri sopivasti vuoden 2019 jouluna ennen korona-ajan alkua.

Vaelluksia ja kansallispuistoja

XRoverilla Eino pääsee paikkoihin, joihin ei muuten pääsisi, ja myös Kerttu saa kokea elämyksiä vaelluksilla ja kansallispuistoissa.

Kolmikko on käynyt omilla retkillä muun muassa Kuusamossa, Vuokatissa, Repovedellä ja Hossan kansallispuistossa. Vuokatissa oli mukana myös Malikkeelta vuokrattu kelkka.

Alkuun Silja otti tavoitteeksi kilometrin lenkin ja kun se sujui, mentiin vähän pidemmälle. Nyt retkillä kuluu päivä ja kilometrejä kertyy viidestä kymmeneen. Perhe harrastaa ulkoilua myös mökillä ja lähiseudun metsät ovat ahkerassa arkikäytössä.

”Uskon, että jos perheet saisivat helpommin käyttöönsä välineitä, jotka mahdollistavat vapaa-ajan touhuja, se lisäisi hyvinvointia erityislapsiperheiden raskaassa arjessa ja maksaisi itsensä muualla takaisin.

Artikkeli on luettavissa kokonaisuudessaan Tukiliiton Malke-toiminnan sivuilta. Artikkeli on julkaistu Liikkeelle!-lehdessä 2022, jossa myös muita lasten harrastamisen tarinoita.