Ajokortti ja autoilun apuvälineet

Erilaisilla sairauksilla ja vammoilla voi olla vaikutusta kuljettajan ajokykyyn. Useimmat sairaudet eivät kuitenkaan ole este ajokortin saamiselle kunhan ne ovat hyvässä hoidossa ja niitä seurataan. Lääkäri arvioi henkilön ajoterveyden.

Erilaisilla autoilun apuvälineillä voi helpottaa esimerkiksi autoon menemistä ja nousemista. Apuvälineistä voi olla hyötyä kuljettajalla sekä matkustajalle. Istuimeen on mahdollista sijoittaa kääntölevy helpottamaan sisään ja uloskäyntiä. Apukahva antaa tukea autoon menemisessä sekä turvavyön vedin helpottaa turvavyön laittamista. Tuki- ja liikuntaelinsairauden sekä käsi- ja jalkavoimien heikkous eivät myöskään ole este auton ajamiselle. Autoon on voidaan tehdä erilaisia käyttöä ja ajamista helpottavia muutoksia kuten polkimia voidaan korottaa, muuttaa kaasu ja jarru käsikäyttöisiksi ja asentaa autoon pyörätuolihissi tai -nostin.

Lähteet ja lisätietoa

Ajokykyyn vaikuttavista sairauksista ja vammoista voi lukea Terveyskirjaston sivuilta. (Linkki aukeaa uuteen ikkunaan terveyskirjaston sivuille.)

Liikuntaesteisen pysäköintitunnuksesta löytyy tietoa Terveyskirjaston sivuilta. (Linkki aukeaa uuteen ikkunaan terveyskirjaston sivuille.)

Tietoa auton hankinnan tuista ja muutostöistä löytyy Vammaispalvelujen käsikirjasta. Linkki aukeaa uuteen ikkunaan THL:n sivuille.)