Liikunta ja urheilu

Liikunta kuuluu meille kaikille. Soveltavalla liikunnalla (erityisliikunta) tarkoitetaan sellaisten henkilöiden liikuntaa, joilla on vamman, sairauden tai muun toimintakyvyn heikentymisen tai sosiaalisen tilanteen vuoksi vaikea osallistua yleisesti tarjolla olevaan liikuntaan ja joiden liikunta vaatii soveltamista ja erityisosaamista. Suomen kunnissa kolmanneksesta löytyy erityisliikunnan ohjaaja, jonka tehtävänä on soveltavan liikunnan organisoiminen ja koordinointi alueella, alan asiantuntijana toimiminen sekä yhteistyön tekeminen kunnan muiden toimialojen ja paikallisten yhdistysten ja seurojen kanssa soveltavan liikunnan kehittämiseksi.

Löydä oma seura

Tietoa urheiluseuroista ja muista toimijoista, joissa on jo vammaisurheilijoita tai erityistä tukea tarvitsevia liikkujia tai joilla on valmiuksia ja haluaa ottaa heitä toimintaansa löydät Löydä oma seura -sivun kautta. (Linkki aukeaa uuteen ikkunaan Paralympian sivuille.)

Valtti -ohjelma

Nuori voi tarvita joskus tukea oman mieluisen lajin löytämiseen.Valtti-ohjelman avulla pyritään löytämään erityistä tukea tarvitseville lapsille ja nuorille (6-23 vuotta) liikuntaharrastus. Lue lisää Valtti -ohjelmasta. (Linkki aukeaa uuteen ikkunaan Paralympian sivuille.)

Katso Valtti -ohjelman esittelyvideo

Katso tarina Oskusta, joka löysi harrastuksen Valtin kautta

Apu- ja liikuntavälineet

Joskus omassa lajissa tarvitaan apuväline tai liikuntaväline. Lainavälineillä pääsee helposti kokeilemaan uutta lajia. Solialla ja Malikkeella on vuokravälineitä vammaisurheiluun ja soveltavaan liikuntaan.

Lisätietoa

Paralympian sivuilla on kerrottu välineen hankinnasta. (Linkki aukeaa uuteen ikkunaan Paralympian sivuille.)

Tutustu vuokravälineisiin Välineet.fi -sivulla. (Linkki avautuu uuteen ikkunaan Välineet.fi sivuille.)