Useimpien järjestöjen toiminnan ydintä ovat vertaistuki ja erilaiset matalan kynnyksen tuki- ja ohjauspalvelut. Järjestöjen ehdoton vahvuus on mahdollisuus reagoida nopeasti ja joustavasti sekä kehittää toimintaansa perheiden tarpeita vastaavaksi. Järjestöjen kautta lapset, nuoret ja vanhemmat saavat äänensä kuuluviin ja yhdessä voimme vaikuttaa palveluiden kehittämisessä.
Vertaistuki
Vertaistuki on rinnalla kulkemista, kokemusten vaihtamista sekä ymmärryksen jakamista toisten samankaltaisessa elämäntilanteessa olevien kanssa. Vertaistuki voi toteutua keskusteluissa, yhdessä toimiessa, toisten kokemuksista lukiessa. Järjestöt koordinoivat monenlaista vertaistoimintaa sekä kouluttavat vertaistukihenkilöitä. Lue lisää eri järjestöjen vertaistoiminnasta täältä. (Linkki vie toiselle sivulle Palvelupolkumalli-sivustolla.)
”Äitinä vertaistuki on auttanut jaksamaan vammautumisen hyväksymisen kanssa paremmin.”
”Ennen olimme hiukan lamaantuneita. Vertaistuen kautta saimme selvyyttä mihin suuntaan lähteä.”
”Vertaistoimintaan haluaa osallistua vertaistuen, tiedon ja yhteenkuuluvuuden tunteen takia.”
Palautetta vertaistoimintaan osallistuneilta
Ohjausta ja neuvontaa
Järjestöjen neuvontapalvelut tarjoavat erilaista tietoa ja tukea mm. sairaudesta tai vammasta, palveluista ja kuntoutumisesta. Neuvontaa voit saada esimerkiksi järjestöjen kotisivuilta, puhelimitse tai chatti-palveluista.
Järjestöjen neuvontapalveluita:
(linkit aukeavat uuteen välilehteen)
- Epilepsialiiton neuvontaluuri tarjoaa tukea ja juttelua epilepsiaan, arjen haasteisiin ja yhteiskunnan palveluihin liittyvistä asioissa.
- Invalidiliiton neuvontapalvelu vastaa vammaisuuteen, vammaispalveluihin, esteettömyyteen sekä vammaisten henkilöiden oikeusturvaan ja yhdenvertaisuuden toteutumiseen liittyvistä asioissa. Neuvontapalvelu on tarkoitettu kaikille vammaisille henkilöille, heidän läheisilleen sekä ammattihenkilöstölle: neuvot@invalidiliitto.fi
- Näkövammaisten liiton Näkökulma-puhelin tarjoaa neuvontaa, ohjausta ja rohkaisua sosiaaliturvaan ja palveluihin liittyvissä asioissa.
- Autismiliiton neuvontapalveluun voit olla yhteydessä, kun tarvitset neuvontaa ja tukea autismikirjoon liittyvissä asioissa. Neuvonta puhelimitse ja sähköpostitse.
- Leijonaemot ry:n Leijonaluuri tarjoaa vertaistukea puhelimitse erityislasten vanhemmille yli lasten diagnoosirajojen. Leijonaluurin kautta voi saada keskusteluapua esimerkiksi juuri diagnoosin saatua, huolen herätessä tai kun kohtaa uuden haasteen. Leijonaluurin kautta voidaan etsiä myös tilanteeseen sopiva vapaaehtoinen vertaistukija.
- Sylva ry tarjoaa maksutonta keskustelutukea syöpää sairastaville ja sen sairastaneille nuorille ja nuorille aikuisille.
- TATU ry:n henkilökunta vastaa kysymyksiisi arkisin yksilöllisesti tuki- ja neuvontapalvelussa. Neuvontaa lomakkeiden täyttämisessä, vertaistuen saannissa ja kaikissa mieltä askarruttavissa asioissa.
Muiden järjestöjen neuvontapalveluita:
- CP-liiton verkkosivuilta löytyvän lomakkeen avulla voi ottaa yhteyttä CP-liiton lapsi- ja perhetoimikunnan jäseniin saadaksesi vertaisen tukea. CP-liiton järjestösuunnittelijat auttavat myös mielellään esimerkiksi palveluihin ja tukitoimiin liittyvissä kysymyksissä.
- Parisuhdekeskus Katajan Parisuhdepuhelin ja chatit ovat suunnattu kaikille, jotka kaipaavat tukea parisuhteeseen liittyen tai tietoa eri palveluista parisuhteen tueksi.
Muita tuki- ja ohjauspalveluita:
EU:n Vammaiskortti on vapaaehtoinen kommunikoinnin ja osallistumisen apuväline. Se on tarkoitettu ihmisille, jotka tarvitsevat erityistä tukea osallistumisessa yhteiskunnan toimintaan.