Uusi vertaistuellinen sivusto nuorilta nuorille

Hei 16-30-vuotias nuori/nuori aikuinen!

Haluatko vaikuttaa uuden nuorten sivuston kehittämiseen ja tuottaa sisältöä uudelle nuorten vertaistuelliselle sivustolle? Voit osallistua kehittämiseen omalla tavallasi, juuri sen verran kuin sinulle sopii.

Mikä juttu? Nuorten sivusto on nuorten kehittämä ja suunnittelema vertaistuellinen nettisivu kaikille erityistä tukea tarvitseville nuorille ja nuorille aikuisille. Sivusto on vielä kehitysvaiheessa ja nyt sinäkin pääset vaikuttamaan sen sisältöön!  Sivuston tarkoituksena on toimia vertaistukena nuorille ja tuoda myös tietoa ja vinkkejä arkeen. 

Miten pääsee vaikuttamaan?  Tule tekemään sisältöä nuorten sivustolle esim. kirjoittamalla, haastattelulla, videoimalla, kuvaamalla tai äänittämällä oman kokemuksesi. Tälle nettisivulle tarvitaan myös nimi, joten nimiehdotuksiakin otetaan vastaan. 

Kirjoittamiseen saat halutessasi apua ja kirjoitukset hyväksytetään sinulla aina ennen kuin ne julkaistaan. Voit miettiä oman aiheen tai saat halutessasi listan nuorilta kerätyistä, sivustolle tulevista aiheista.

Nyt pääset mukaan kehittämään sivustoa omilla ideoillasi ja toiveillasi. Kaikille kehittämisessä mukana olleille nuorille tulee vuoden loppupuolella linkki sivuston ensimmäiseen versioon ennen kuin se avautuu kaikille. Näin pääset myös arvioimaan sivua ja vaikuttamaan sivuston käytettävyyteen.

Miten mukaan? Jos kiinnostuit ja haluat tulla kehittämään sivustoa omilla ajatuksillasi, ideoillasi ja kokemuksillasi, laita viestiä Eijalle numeroon 0451187600 tai sähköpostia osoitteeseen eija.saario@tatury.fi.

Mitä on tehty tähän mennessä?

Nuorten sivuston suunnitteleminen alkoi kun nuorilta tuli viestejä, että kaikki erityistä tukea tarvitsevat nuoret tarvitsevat oman nettisivun, josta lukea toisten nuorten kokemuksia eli aiheista ja elämänalueista.

Nuoret ovat olleet rakentamassa sivustoa alusta lähtien. Ensin kerättiin sivustolle tulevia aiheita erilaisissa nuorten ryhmissä sekä kirjattiin ylös nuorten ajatuksia ja ideoita sivuston ulkoasun, käytettävyyden ja saavutettavuuden suhteen vuoden 2023 aikana.

Kolme nuorta istuu pöydän ääressä suunnittelemassa. Etualalla näkyy nuoren käsi, joka kirjoittaa paperille aiheita

Nuorten suunnitellessa sivuston sisältöjä ja aiheita, alkoi vahvistumaan ajatus nimenomaan vertaistuellisesta, erityistä tukea tarvitsevien nuorten nettisivusta, josta pääsee lukemaan muiden nuorten kokemuksista ja ajatuksista, onnistumisista ja haasteista. Lisäksi nuoret halusivat luotettavaa tietoa erilaisista arkeen, hyvinvointiin, tukeen ja apuun sekä osallistumiseen liittyvistä asioista.

Pöydällä kuvia eri aiheista, kuvan reunassa nuorten käsiä.

Seuraavalla kierroksella eli kevään 2024 aikana, nuoret ovat tutustuneet heidän suunnittelujensa pohjalta tehtyyn ensimmäiseen versioon sivustosta. Aiheet ja sisällöt on koottu neljän eri teeman alle: hyvinvointi, arki, tukea ja apua sekä osallistuminen. Nuoret äänestivät sivuston ulkoasusta, pohdittiin lisää käytettävyyteen ja saavutettavuuteen liittyviä asioita sekä mietittiin nettisivun nimeä.

Sivustolle tuotetaan nyt sisältöä. Mukaan on lähtenyt nyt jo 15 nuorta! Osa on halunnut kirjoittaa itse ja osa on kertonut omista kokemuksistaan haastatteluna etäyhteydellä. On mahdollista myös äänittää omaa puhetta tai kertoa ajatuksistaan videolla. Myös kuvituskuvia sivustolle voi ottaa. Osallistumisen ja vaikuttamisen mahdollisuuksia on monia!

Kolme nuorta istuu pöydän ääressä, kirjoittaa suunnitelmia paperille