Kehitysvammaliitto

Kehitysvammaliitto edistää kehitysvammaisten ja muiden erityistä tukea oppimisessa, ymmärtämisessä ja kommunikoinnissa tarvitsevien ihmisten yhdenvertaisuutta ja osallisuutta yhteiskunnassa. Kehitysvammaliitto on kansalaisten äänen vahvistaja ja esteettömien siltojen rakentaja. Työmme perustuu tutkittuun ja kokemukselliseen tietoon sekä kumppanuuteen. Päämäärämme on kiteytetty kahteen sanaan: Aidosti mukana!

Teemme tutkimusta, koulutamme, kehitämme, viestimme, vaikutamme ja tuotamme materiaaleja, jotta vammaiset ihmiset pääsisivät samalle viivalle muiden kanssa, osallistumaan täysivaltaisesti yhteiskunnan ja omien yhteisöjensä toimintaan. YK:n vammaisten ihmisten oikeuksia koskeva sopimus on toimintamme perusta.

TUKEA Verneri.net neuvonta (linkki aukeaa uudessa ikkunassa Verneri.net) neuvoo ja ohjaa kehitysvammaisuuteen liittyvissä kysymyksissä. Voit lähettää meille kysymyksen sähköisenä.

Neuvonta verkossa. Kaikkien kysymysten, myös raskausaiheisten, tulee liittyä kehitysvammaisuuteen. Ennen kysymyksen lähettämistä tarkista, löytyykö kysymykseesi vastaus usein kysytyistä aiheista. Käytä myös Verneri.netin ”haku” -toimintoa. Löydät sen sivun oikeasta ylälaidasta. Kysymykset voi esittää nimettömänä. Kysymykset ja vastaukset julkaistaan verkossa. Vastausaika on noin 1-2 viikkoa. Lomakausina neuvontapalstalle tulleisiin kysymyksiin vastataan lomien päätyttyä. Kysymyksiin vastaavat kehitysvamma-alan asiantuntijat ja lääkärit. Palstalla ei vastata raskausaiheisiin kysymyksiin, jotka koskevat veriarvoja ennen yhdistelmäseulaa.

Kertun selkokielinen vastauspalsta Kysy Kertulta asioista, joista olet kiinnostunut. Voit kysyä vaikkapa harrastuksista, työstä tai seurustelusta. Kerttu vastaa kysymyksiin noin viikon sisällä. Aivan kaikkiin kysymyksiin Kerttu ei valitettavasti pysty vastaamaan.

Tukipuhelin Kehitysvammaisten ihmisten, heidän läheistensä ja alan henkilökunnan tukemiseksi Kehitysvammaliitto tarjoaa tukea puhelimitse maanantaisin klo 15-17 ja torstaisin klo 10-12 numerossa 09 348 09 348. Huolesi voi koskea koronaviruksen aiheuttamaa tilannetta tai muuta asiaa, joka liittyy kehitysvammaisuuteen. Lue myös Selkokielinen esite Kehitysvammaliiton tukipuhelimesta (pdf, 68 kt).

Lisäksi asiantuntijamme eri sektoreilta auttavat:

 • Työllisyysasiat: Simo Klem, p. 09 3480 9224
 • Asuminen: Niina Sillanpää, p. 040 775 1411
 • Kommunikoinnin kuntoutus: puheterapeutti Kaisa Laine kaisa.laine(at)kvl.fi ja p. 09 3480 9315 (ei maanantaisin)
 • Tekniset kommunikoinnin apuvälineet: marina.green-jarvinen(at)kvl.fi ja p. 040 7022788
 • Edunvalvonta: Outi Raunetvuo, p. 045 7733 4494 tai Juho Ylitalo, p. 050 502 7986
 • Jäsenasiat: Sisko Rauhala, p. 09 3480 9215
 • Selkoasiat: Marjo Timonen, p. 09 3480 9223
 • Saavutettavuus: Sami Älli, p. 09 3480 9383

Kohdataan-some Kohdataan on somepalvelu, jossa voit tutustua uusiin ihmisiin. Palvelussa voit jutella samoista asioista kiinnostuneiden ihmisten kanssa sekä pienissä ryhmissä että kahdestaan. Palvelussa järjestetään myös ohjattuja chatteja toivotuista aiheista. Voit viestiä sekä kirjoittamalla, kuvilla, videoilla että ääniviesteillä. Kohdataan-palvelu toimii parhaiten kännykällä, mutta voit käyttää sitä myös tabletilla ja tietokoneella. Palvelu toimii selaimessa, joten et tarvitse sen käyttöön erillistä sovellusta. Voit tallentaa oman kännykkäsi näytölle palvelun kuvakkeen, josta pääset aina helposti suoraan palveluun. Palvelu on avoin kaikille yli 15-vuotiaille.

Tikoteekki tarjoaa puhelimitse neuvontaa puhevammaisuuteen ja avustavaan tietotekniikkaan liittyvissä asioissa. Voit kysyä neuvoa esimerkiksi: puhetta korvaavista kommunikointikeinoista, kommunikoinnin apuvälineistä, kommunikoinnin apuvälinepalveluista, kommunikoinnin apuvälineisiin liittyvistä teknisistä ratkaisuista ja tietokoneen käytön apuvälineistä ja apuvälineohjelmista.

Ota yhteyttä:

 • Marina Green-Järvinen asiantuntija; avustava tietotekniikka ja tietotekninen kommunikointi puh. 040 7022788 marina.green-jarvinen(at)kvl.fi
 • Kaisa Laine asiantuntija, puheterapeutti; puhevammaisuus ja puhetta korvaava kommunikointi puh. (09) 34809 315 kaisa.laine(at)kvl.fi
 • Virpi Yiannakou asiantuntija, puhevammaisten tulkki; kommunikointimateriaalit, viittomat puh. (09) 348 09 313 virpi.yiannakou(at)kvl.fi
 • Tietotekniikka- ja kommunikaatiokeskus Tikoteekki Kehitysvammaliitto ry puh. (09) 348 09 370 tikoteekki(at)kvl.fi

TIETOA Alla olevien linkkien kautta löydät tietoa mm kehitys- ja puhevammaisuudesta sekä selkokielestä ja oppimateriaaleista. (Linkit vievät Kehistysvammaliiton sivuille ja aukeavat uuteen ikkunaan.)

KUNTOUTUMISEN TUKENA Tikoteekki tarjoaa puhelimitse neuvontaa puhevammaisuuteen ja avustavaan tietotekniikkaan liittyvissä asioissa. Voit kysyä neuvoa esimerkiksi: puhetta korvaavista kommunikointikeinoista, kommunikoinnin apuvälineistä, kommunikoinnin apuvälinepalveluista, kommunikoinnin apuvälineisiin liittyvistä teknisistä ratkaisuista, tietokoneen käytön apuvälineistä ja apuvälineohjelmista.

Ota yhteyttä:

 • Marina Green-Järvinen asiantuntija; avustava tietotekniikka ja tietotekninen kommunikointi puh. 040 7022788 marina.green-jarvinen(at)kvl.fi
 • Kaisa Laine asiantuntija, puheterapeutti; puhevammaisuus ja puhetta korvaava kommunikointi puh. (09) 34809 315 kaisa.laine(at)kvl.fi
 • Virpi Yiannakou asiantuntija, puhevammaisten tulkki; kommunikointimateriaalit, viittomat puh. (09) 348 09 313 virpi.yiannakou(at)kvl.fi
 • Tietotekniikka- ja kommunikaatiokeskus Tikoteekki Kehitysvammaliitto ry puh. (09) 348 09 370 tikoteekki(at)kvl.fi

MITEN MUKAAN TOIMINTAAN Kehitysvammaliiton toiminnassa on mukana kokemustoimijoita esimerkiksi työllistymisen ja osallisuuden kysymyksissä. Mukaan pääsee lähettämällä sähköpostia osoitteeseen kvl(at)kvl.fi.

TUTKIMUS JA KEHITTÄMINEN

Tutkimushankkeista lisää tietoa:

Kehittämishankkeista lisää tietoa: